beta.sortere.no / Jul / Miljøvennlige gaver

Miljøvennlig gaver

Gi bort gaver som naturen har råd til å gi. Her er våre beste tips.

Illustrasjon: LOOP

1. Gi bort et klippekort på tjenester

En tjeneste er den perfekte gaven til den som har “alt”. Gi bort et gavekort på barnevakt, husvask, prepping av ski, middag eller noe annet du vet familie og venner vil sette pris på.

2. Lag en snøkule av tomme syltetøyglass

Tomme syltetøyglass sorteres som glassemballasje, men kan også bli fine julegaver! Lim en figur på lokket, fyll glasset med vann og glitter – og vips så har du en kjempefin snøkule. Se fremgangsmåte her.

3. Strikk noe som varmer

Det er fortsatt tid igjen til jul. Begynner du nå så rekker du å strikke et skjerf, en lue eller noe annet som varmer til en du er glad i!

4. Send et kort eller ta en telefon til noen du er glad i

Å være miljøvennlig handler også om å ta vare på vårt sosiale miljø. Noe av det fineste vi kan gi venner og familie er personlig oppmerksomhet. Ta en telefon eller send et håndskrevet kort til noen du er glad i, men som du kanskje ikke har hatt kontakt med på en stund!

5. Gi bort et miljøvennlig transportmiddel

Kjenner du noen som bør bli flinkere til å la bilen stå? Da er en sykkel, ski eller spark en super gave! Her slår du i tillegg flere fluer i ett smekk: gaven er miljøvennlig, bra for helsa og vil gi langvarig glede. En budsjettversjon kan være et gavekort på kollektivtransport eller et abonnement på bysykkel.

6. Gi bort en personlig spilleliste

Musikk har en fantastisk evne til å vekke følelser og hente frem minner. Du vil garantert få frem både smil, latter, rødming og tårer hos dine kjære ved å gi dem en personlig spilleliste på Spotify, Wimp eller iTunes!

7. Gi bort en god bok du selv har lest

Gode bøker fortjener ikke å støve i bokhylla. Om du har lest en skikkelig bra bok i år, så gi den videre til noen du tror vil sette pris på den! En bok med eselører som bærer preg av å ha blitt lest er mye mer personlig enn stive permer.

8. Lag lanterner av tomme hermetikkbokser

Hermetikkbokser sorteres som metallemballasje, men kan også bli supre gaver! Tomme joikaboller, hakkede tomater og fruktcocktailbokser kan enkelt omvandles til stemningsfulle lanterner. Sjekk en mulig fremgangsmåten her.

9. Gi bort kunnskapen din i gave

Trenger du en gave og er i ferd med å løpe panisk bort på nærmeste kjøpesenter? Stopp! Gi heller bort kunnskap i gave! Alle har noe de er ekstra flinke til som de kan lære bort – bake brød, sy, danse, eller spille Mindcraft. Tid er vår tids luksus. Dette er en gave det garantert blir hyggelig både å gi og få.

10. Gi bort en reparasjon

Alle har noe som skulle vært reparert. Kan du lappe sokker, pusse opp et møbel eller reparer en duppeditt. Så kan du gi det bort i gave. Miljømessig lønner det seg helt klart å reparere fremfor å kjøpe nytt. Ikke bare sparer du penger, du bidrar også til mindre klimautslipp, søppel og forurensning. Følelsen av å fikse noe du er glad i er bedre enn følelsen av å kaste det som er ødelagt. Sjekk Naturvernforbundets supre kampanjeside for tips til hvordan du kan ta vare på og reparere dine og andres ting.

11. Gi bort brukte ting i julegave

Unngå å kjøpe julegaver i full fart, bare for å ha en gave. Kanskje du har noen ting hjemme du heller kan gi bort? Ting som du har brukt og vært glad i, kan bli supre gaver under juletreet. Du kan også finne mange fine brukte ting på finn.no.