Ofte stilte spørsmål

Her har vi samlet sammen spørsmål vi opplever å få mye inn til oss på beta.sortere.no. Ta gjerne kontakt med oss om du savner noe.

Hvor godt må jeg skylle plasten?

Plastemballasjen skal være helt tom når den kildesorteres. Mesteparten av plastemballasjen man har hjemme er ren når den er tømt. Det skal ikke så mye til for å få litt skitten plast ren nok – skyll med kaldt vann og eventuelt ta et lite tak med oppvaskbørsten. Når flasker med for eksempel shampo, balsam og såpe er tomme, fyll dem med vann, rist godt, bruk opp restene og tøm ut vannrestene. Da er det som regel rent nok.

Må jeg ta av korkene på drikkekartongene før jeg kildesorterer?

Nei, det er ikke nødvendig. Skyll og brett kartongen. I de fleste kommuner sorteres kartongen sammen med papp og papir. Korker og lokk kan henge på, da disse sorteres bort i gjenvinningsprosessen. Om du skriver navn og telefonnummer på kartongen har du ett lodd i returkartonglotteriet. Med enkeltkartonger kan du vinne 10.000 og kubber med minst 7 kartonger kan vinne inntil 100.000 kr.

Hvorfor skal knuste kopper og glass ikke sorteres som glassemballasje?

Kopper, glass, ildfaste former og lignende kan inneholde krystall, keramikk, eller andre stoffer som ødelegger for gjenvinningsprosessen for glassemballasje. Derfor skal knuste kopper og glass som ikke er emballasje kastes i restavfallet. Pakk dem godt inn slik at ikke renovatørene som skal håndtere restavfallet videre ikke skader seg.

Knuser ikke lyspærene når de kastes i beholderen i butikken?

Nei, de knuser ikke. Når lyspærer leveres i gjenvinningsstasjonen eller i butikken skal det mye til for at de knuser. Ikke pakk inn lyspærene, da må noen stå og pakke dem ut igjen når de kommer til behandlingsanleggene. Ordningen med innleveringen til lyspærer har eksistert i mange år, og innbyggerne kan være trygge på at lyspærene kommer inn til en god sluttbehandling.

Hva gjør jeg når jeg ikke vet om noe inneholder miljøfarlige stoffer?

Farlig avfall kan for eksempel være rengjøringsmidler, maling, lakk og lim, spraybokser, gass, lysstoffrør, sparepærer, løsemidler, bilprodukter og plantevernmidler. Er du i tvil om noe er farlig avfall, levér det som farlig avfall for sikkerhets skyld.

Teposer – hvor skal disse kastes?

I kommuner som har egen utsortering av matavfall skal teposene i matavfallet. Noen teposer er laget av nylon og de skal i restavfallet. I kommuner som ikke har utsortering av matavfall går teposene i restavfallet.

Isopor – hvordan kaster jeg det?

Isopor er laget av plast, men kan ikke gjenvinnes sammen med annen plastemballasje. Derfor skal små mengder isopor kastes i restavfallet. Dersom du har større mengder
isopor skal det leveres på en gjenvinningsstasjon. Dersom isoporen ikke blandes med annen plast, kan den nemlig materialgjenvinnes.

Hvor finner jeg informasjon om kildesortering i min kommune?

Finn din lokasjon øverst til høyre. Når du har valgt din lokasjon vil informasjon på beta.sortere.no vise informasjon om kildesortering i din kommune. Fra forsiden kan du lese mer om de ulike avfallsordningene i din kommune under menypunktet “Info om sortering i din kommune”

Hvorfor skal vi kildesortere?

Kildesortering er et godt og enkelt miljøtiltak som alle kan gjøre. Ved å kildesortere avfallet vårt tar vi vare på ressursene i avfallet, og sikrer at farlig avfall blir håndtert på en forsvarlig måte. Avfall som kildesorteres kan materialgjenvinnes og brukes som råstoff i produksjon av nye produkter. Da begrenser vi uttaket av naturressurser, og bruker mindre energi.

Hvor god er du på kildesortering?

Ta vår kildesorteringsquiz og finn ut om du er en kildesorteringsmester!

Fant du ikke det du lette etter?
Fortell oss det, så hjelper du oss å gjøre beta.sortere.no bedre!

Ditt navn

E-post

Kommune

Emne

Melding

Skal du beta.sortere.no? Stekepanne? Tannbørste? Mobil fra 1990? Knust kopp? Teposer? Videokassett?