Kaos og rot under oppussing skaper dårlig stemning

Oppussingsbølgen herjer over det norske folk, og river med seg verdifulle ressurser og forhold på veien. Eksperter og kjendiser advarer par mot å ofre kjærligheten for å få det finere hjemme.

Par som pusser opp

IKKE AKKURAT TOPP STEMNING: Rot og kaos kan sette selv de beste forhold på prøve. Foto: iStock.

I en fersk undersøkelse beta.sortere.no gjennomførte i sosiale medier oppga

  • 7 av 10 hadde kranglet om kaos og rot når de pusset opp.
  • 7 av 10 svarte at det hadde gått dem på nervene at partneren var irriterende nøye eller slurvete i oppussingsarbeidet.
  • 3 av 4 hadde slurvet med kildesorteringen når de pusset opp.

Sortering og samliv

Et kjapt søk på Google om oppussing og parforhold avslører utallige artikler med ekspertråd fra psykologer. De er alle samstemte om at oppussing gir grobunn for konflikter og samlivsproblemer.  Undersøkelsen til beta.sortere.no tyder på det samme.

– De som slurver med kildesorteringen sier at de krangler mest om rot og kaos. Hele 76% av de som slurver med kildesorteringen krangler, mens blant de som ikke slurver med kildesorteringen oppgir bare 52% at de krangler. Vi tror derfor et enkelt og godt system for sortering av avfall kan bidra til å få kontroll på en del av dette kaoset, og bidra til at forholdet står mer robust gjennom oppussingen, sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for beta.sortere.no.

Snakk sammen før dere går i gang

Siv Stubsveen, som ledet  P4 programmet «Kjærlighet uten grenser» gjennom 11 år, har følgende råd til par som vurderer å pusse opp:

– Jeg tror det er veldig viktig å kommunisere før dere går i gang med oppussingen – om forventninger, hvordan dere vil ha det og avtale dere imellom hvordan dere skal håndterer det dersom det går ei kule varmt – da kommer det ikke så mange overraskelser underveis, foreslår Stubsveen.

Kaos og rot under oppussing skaper dårlig stemning

Snakk sammen, da unngår dere ubehagelige overraskelser, råder Siv Stubsveen. Foto: Privat.

Å leve i rot og kaos kan drepe romantikken

Programleder og ryddeekspert Synnøve Skarbø er ikke i tvil om at rot og kaos under oppussing påvirker stemningen hjemme.

– Min teori er at har du det rotete rundt deg, blir det kaos i hodet også. Og det gjelder i aller høyeste grad under oppussing. Man føler seg rotløs og stressa – og det påvirker selvsagt stemninga i heimen. Løsningen er å få på plass et bra system i kaoset, også under oppussinga. Ikke vent med å få struktur til huset er ferdig, sier Skarbø.

Har du det rotete rundt deg, blir det kaos i hodet også. Og det gjelder i aller høyeste grad under oppussing, sier Synnøve Skarbø. Foto: Julie Pike.

Advarer folk mot å pusse opp

Å pusse opp krever mer ressurser enn man skulle tro både fra naturen og de som faktisk pusser opp. Et stort oppussingsprosjekt går ikke bare løs på lommeboka, det går også løs på parforholdet og naturressursene. Man kan spørre seg selv om det i det hele tatt er verdt å pusse opp?

Skuespiller Atle Antonsen advarer par mot å pusse opp. Antonsen spiller hovedrollene i den premiereklare filmen Norske Byggeklosser og har kjent på kroppen det meste som kan gå galt under oppussing. Hans råd til par som vurderer å pusse opp er klart:

– Ikke puss opp! Det er det lureste man kan gjøre. Det tar alltid mye lengre tid enn man tror. Det er alltid mye mer hassle enn man regner med. La det være, det er fint nok allerede, sier Atle Antonsen.

– Ikke puss opp! La det være, det er fint nok allerede, sier Atle Antonsen, aktuell i filmen Norske Byggeklosser. Foto: Backstage.no

Slik redder du forholdet

Kanskje samlivsproblemer som følge av oppussing kan forebygges med enkle grep.

– Hemmeligheten ligger i forberedelsene. Sorterer du når du pusser opp blir det mindre rot og kaos – og da blir det garantert bedre stemning og lettere å ta vare på romantikken, sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for beta.sortere.no.  

– Kildesorterer du mens du pusser opp, så tar du ikke bare vare på miljøet, men også forholdet, legger Aadland til.

Sorterer du når du pusser opp blir det mindre rot og kaos – og da blir det garantert bedre stemning og lettere å ta vare på romantikken, sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for beta.sortere.no.

Et enkelt og godt system for sortering av avfall gir kontroll på en del av oppussingskaoset, og bidrar til at forholdet står mer robust gjennom oppussingen, sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for beta.sortere.no. Foto:Stefanie Padtberg.

Si farvel til oppussingskaos

Det er ikke mye som skal til av forberedelser og med vårt enkle system får du orden hjemme når du pusser opp.