Matavfall

Matavfall er avfall som er organisk nedbrytbart. Dette kan være skrell, skrotter, grut, eggeskall, bein, nøtteskall og rekeskall.

Slik gjør du det

  1. Bruk sansene – lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den. Hvis en matvare har gått ut på dato med «best før»-stempel, betyr det ikke nødvendigvis at den er dårlig.
  2. Sorter (og husk at emballasjen skal sorteres for seg).

Ja takk

  • Skrell
  • Skrotter
  • Fruktsteiner
  • Kaffegrut
  • Eggeskall
  • Tørkepapir
  • Servietter
  • Nøtteskall
  • Rekeskall
  • Teposer
  • Små kjøttbein
  • fiskebein
  • Matrester
  • Grønnsaker
  • Frukt
  • Bakervarer
  • Brød
  • kaker
  • Ris og pasta
  • Fisk og skalldyr
  • Fett og matolje

Nei takk

  • Mat med emballasje
  • Komposterbare plastposer
  • Komposterbar engangsemballasje
  • Komposterbart servise
  • Hundepose
  • Store kjøttbein
  • Avskårne blomster
  • Potteplante
  • Krydderplante
  • Kvister
  • Løv
  • Jord
  • kattesand
  • Snus
  • Sigarettstump
  • Bomull
  • Tyggegummi
  • Tepose av nylon
  • Bleier

Hva gjør du med…

  • Matrester?

    Det finnes mange gode tips og oppskrifter slik at matrester blir spist opp og matsvinn unngås. I Bruk-opp-leksikonet til Matvett finner du oppskrifter for enhver matrest. Å kaste mindre mat er ikke bare bra for miljøet, det er også bra for lommeboken.

    Gode tips til å kaste mindre mat:

    • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste (sjekk også hva du har i kjøleskapet og fryseren før du handler).
    • Rydd i kjøleskapet, så vet du hva du har.
    • Oppbevar maten din riktig. Husk at fisk og kjøtt må ha det kaldere enn grønnsaker.
    • Bruk sansene dine. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato. Se, lukt, smak for å sjekke.
    • Avkjøl maten raskt, og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs.
    • Oppbevar rester i tette bokser.
    • Frys brød som ikke skal spises neste dag (andre matrester kan også fryses ned)
    • Ha restemiddag en dag i uken. Bruk opp rester av råvarer og ferdige retter før du handler ny mat. Er det mandag med rester fra helgen som passer best? Eller torsdag før du skal handle til helgen? Rester kan bli til gode lunsjer eller et spennende tillegg i matpakken.
    • Husk at slapp salat blir som ny etter et isbad, og at bløte tomater kan brukes i en tomatsaus.

    Basert på råd fra Forbrukerrådet og Matvett

  • Mat og drikke som er gått ut på dato?

    Hvis en matvare har gått ut på dato med «best før»-stempel, betyr det ikke nødvendigvis at den er dårlig. Bruk sansene og se, lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den. På den måten sparer du både miljøet og lommeboken. Er matvaren merket «siste forbruksdag» så skal den ikke spises etter denne datoen.

  • Fordervet mat i emballasje?

    Ta av emballasjen før du sorterer maten i matavfallet. Dersom maten er så fordervet at du ikke ønsker å ta av emballasjen, skal alt sorteres i restavfallet. Det er kun det organisk nedbrytbare som skal i matavfallet og som kan gjenvinnes videre.

  • Komposterbare tallerkener, bestikk og tannbørster?

    Komposterbare produkter er beregnet på hjemmekompostering, og skal ikke kastes i matavfallet. Grunnen til dette er at denne typen produkter får en gummiaktig konsistens når de blir varmet opp i gjenvinningsanlegget som gjør at de ikke kan gjenvinnes til biogass og biogjøsel.



Visste du at…

…hvert år kaster nordmenn over 300 000 tonn mat som kunne ha vært spist?

av alle eggene vi kaster årlig i Norge kunne vi lagd 3 millioner omeletter. Dette er egg som kunne vært spist.

dersom vi la alle brødene vi kaster i Norge i året på langs i en rekke, hadde de nådd fra Nordkapp til Cape Town og tilbake igjen.

en buss kan kjøre 0,5 km på 2 kg matavfall?