Oppgradering og gjenvinning av radioer

I løpet av 2017 blir det slukking av FM-nettet for nasjonale radiokanaler. For å få inn disse radiokanalene må du enten kjøpe en adapter til din FM-radio eller kjøpe ny radio. Dersom du kjøper ny radio er det gratis å levere din gamle radio inn til gjenvinning. Din gamle radio får da ett nytt liv – enten at den er oppgradert til ny teknologi eller at den blir gjenvunnet til nye råvarer.


Oppgrader med DAB-adapter

Alle radioer med inngang for ekstern lydkilde kan oppgraderes med et adapter, se etter uttak som aux eller line-in. En adapter oppgraderer FM-radioen din på en enkel måte. Ved å koble adapteren til den gamle radioen, vil den motta digitale radiosignaler og sende dem videre til den gamle radioen som da fungerer som en forsterker. Adaptere finnes både for hjemmeradio og bilradio.


Bruk radioen som høytaler

DAB-adapter er ikke den eneste måten du kan forlenge livet til FM-radioen. Mesteparten av FM-radioer har en lydinngang (line-in, eventuelt aux-in). I denne kan du koble til en Minijack-kabel (fra 20 kroner og oppover) og den andre enden setter du rett i mobilen eller datamaskienen. Da vil radioen fungere som en vanlig høytaler. Ønsker du en trådløs versjon kan du bruke for eksempel Chromecast Audio (fra ca 350 kr), en sender som gjør at du kan spille av innhold fra mobiltelefon eller PC trådløst.


Lever inn til gjenvinning

Radioer som ikke skal brukes lenger kan leveres inn som EE-avfall. Radioer kan leveres gratis til din lokale gjenvinningsstasjon og til forhandlere som selger tilsvarende EE-produkter. Dette kan være forhandlere av elektriske apparater, dagligvarebutikker og leketøysbutikker.

Oppgradering og gjenvinning av radioer

Fakta om EE-avfall

I 2015 ble det samlet inn nærmere 150.000 tonn EE-avfall. I kategorien som radioer faller inn under ble 90% gjenvunnet til nye materialer, mens 9% gikk til energigjenvinning. Radioer består av mange ulike råvarer som kan gjenvinnes og brukes til produksjon av nye produkter som kobber, jern, aluminium, plast, gull og sølv.  I tillegg til at vi tar vare på råvarer som det finnes begrenset av,  sparer vi CO2-utslipp og energi når metall og plast gjenvinnes.


Kontakt oss

Ditt navn

E-post

Kommune

Emne

Melding